Gouden tip: Niet iedereen vindt jou leuk

By 12 maart 2018Blog

Je hebt je presentatie perfect voorbereid. Je hebt je teksten uitgeschreven, de juiste afbeeldingen gezocht om de presentatie levendig te houden, je maakt gebruik van het podium en je ondersteunt je verhaal met de juiste handgebaren… Zo op papier lijkt het op een presentatie uit het boekje, toch kan het voor je gevoel nog helemaal misgaan.

Eén van de belangrijkste lessen in presenteren en speechen heeft namelijk niets met spreekvaardigheden te maken, het heeft alles te maken met je mindset. Want, alleen met de juiste mindset is het mogelijk de gewenste actie of gedachteverandering teweeg te brengen bij je publiek.

Aardig gevonden willen worden

Bijvoorbeeld: iedereen heeft in zekere mate de behoefte om aardig gevonden te worden. Dat maakt ook dat we bang zijn voor afwijzing. Het idee dat mensen ons niét leuk vinden maakt ons angstig. Om een goede spreker te worden is het belangrijk dat je met deze angst afrekent.

Niet iedereen vindt jou leuk

Eén van de eerste dingen die ik deelnemers in mijn presentatietrainingen leer is om te accepteren dat niet iedereen jou leuk, knap of interessant vindt. En het stomme is, je hebt het niet eens zelf in de hand. Je kan nog zo leuk en positief zijn. Nog steeds kan iemand een rotdag hebben en daarom besluiten jou niet leuk te vinden.

Om uit te leggen wat ik bedoel vraag ik je om naar onderstaande plaatjes te kijken.

Schattig toch, kittens en puppies. ‘Daar houdt toch iedereen van!” Maar wat nou als ik je vertel dat er mensen zijn die dit stom vinden, die niet van kittens en puppies houden?

Kijk maar:

 

Deze video over hoe kittens en puppies elkaar voor het eerst ontmoeten (persoonlijk smelt ik als ik dat zie) heeft 3601 dislikes! Het is maar een heel klein percentage van het aantal views, maar toch! Er zijn dus 3601 mensen die de moeite hebben genomen om op het duimpje naar beneden te klikken om aan te geven dat ze deze video niet leuk vinden! Als er 3601 mensen op deze wereld zijn die dít niet leuk vinden, waarom zouden alle mensen jou dan wel altijd leuk vinden?

Stop met iedereen tevreden te stellen

Mijn tip van de dag is: probeer niet iedereen tevreden te stellen! Dat lukt namelijk toch niet en je doet jezelf en je presentatie er tekort mee. Spreek je uit en sta voor je idealen en overtuigingen. De klanten/collega’s/partners/volgers die bij jou passen komen dan vanzelf!

Jezelf laten zien is spannend, maar vraag jezelf eens af wat je jezelf ontzegt als je het niet doet. Waar één persoon jou misschien niet leuk vindt, vinden 50 mensen jou wél leuk! Focus je op de mensen waarvoor je het verschil kunt maken. Zo wordt een presentatie voor jezelf én je publiek een leukere en positievere ervaring.

Succes!!