Het podium op. Dit artikel schreef ik voor het vakblad Management Support voor de professionele secretaresse en managementassistent.

I.M.Communicating neemt je mee het podium op. Iets wat veel mensen spannend of zelfs doodeng vinden. Hoe ga je om met deze spanningen en hoe zorg je ervoor dat je krachtig overkomt op dat grote podium voor al die mensen? De eerste stappen naar succesvol presenteren zet je hier.

Stel je voor: je geeft een presentatie voor het hele management voor 150 man publiek. Je gaat praten over de werkdruk in jullie bedrijf. Het is belangrijk dat het management inziet dat het zo niet langer kan. Er moeten mensen bij en daar ga jij ze van overtuigen. Gelukkig staat jouw verhaal als een huis (dankzij de speechtips in de vorige editie).

Uiterlijk

Thuis heb je al nagedacht over je outfit. Voor deze presentatie kun je in elk geval niet in het zwart, want je weet dat de backdrop van het podium ook zwart is. Op kantoor loop je meestal in een nette pantalon en een blouse. Zo kennen de mensen je en daarom heb je ervoor gekozen om dat nu ook te dragen. Om net een extra touch te geven aan je outfit, heb je een colbertje aangetrokken. Omdat je een hekel hebt aan hoge hakken, heb je schoenen aan zonder hak. Daar voel je je prettig in en dat zien mensen ook weer als je op het podium staat. Ook voorkomt het dat er gênante momenten komen met zwikkende enkels en valpartijen. Grote oorbellen en armbanden laat je achterwege; ze rinkelen en dat geluid leidt alleen maar af van je verhaal.

Je opening

Je hebt van tevoren gevraagd om een headset in plaats van een handmicrofoon. Zo kun je beide handen gebruiken tijdens je presentatie en staat er niets tussen jou en je publiek; zo kun je de ultieme band creëren. Het grote moment is daar: je loopt rustig het podium op en neemt een paar seconden de tijd om contact te maken met je publiek. Je gaat stevig staan met je gewicht op beide voeten, kijkt rond en glimlacht. Je geeft je publiek de kans om even aan jou te wennen.

Door op deze manier een presentatie te openen, laat je een ijzersterke eerste indruk achter. Je vult de stilte niet op met woorden, maar je maakt tijd voor connectie en laat zien dat je vertrouwen hebt in je verhaal. Dit moment is allesbepalend voor je geloofwaardigheid.

Non-verbaal

Tijdens je presentatie praat je duidelijk: met voldoende variatie in toon, volume en tempo. Je laat af en toe een pauze vallen en je maakt gebruik van het hele podium om je verhaal non-verbaal vorm te geven. Zo loop je bij elk hoofdstuk in je verhaal naar een nieuwe plek op het podium. Bijvoorbeeld: links van het podium praat je over het verleden, in het midden over het heden en rechts over de toekomst. Dit voelt vanzelfsprekend voor je publiek omdat dat ook de leesrichting is; we lezen van links naar rechts. Let er op dat je niet je eigen ‘links en rechts’ kiest, maar de ‘links en rechts’ van je publiek.

Afsluiten

Je laatste zin is belangrijk. Je geeft je publiek iets mee om over na te denken. Iets dat hen in actie laat komen of een bepaalde beslissing laat nemen. Oefen je laatste zin het meest. Hiermee voorkom je dat je gaat improviseren met zinnen als “dit was mijn presentatie” of “ik hoop dat u het interessant vond” etc. Als je dat zegt doe je afbreuk aan de rest van je presentatie en brokkelt het opgebouwde vertrouwen razendsnel af. Net zoals je eerste indruk ijzersterk moet zijn, wil je dat je laatste indruk dat ook is. Die laatste zin spreek je rustig en met volle overtuiging uit. Zo weten mensen dat je staat voor je verhaal.

Neem eventueel applaus in ontvangst en loop dan net zo rustig als je bent opgekomen weer af.
Eenmaal achter het podium doe je een vreugdedansje of geef jezelf een high five! Zo vertel je aan je hersenen dat het een leuke ervaring was. Dat helpt je weer bij je volgende presentatie!

Succes!

 

 

Last van spreekangst? Probeer dan deze 3 tips:

 

  1. Visualiseer van tevoren je speech, pitch of presentatie

Je brein kent geen verschil tussen wat echt en wat nep is. Om jezelf wat vertrouwen te geven kun je je brein ‘misleiden’ door je presentatie al een paar keer te visualiseren. Als je eenmaal écht op dat podium staat, dan denkt je brein: “Been there, done that. Ik weet al dat dit goed afloopt. Geen reden tot stress”.

  1. Strike a pose!

Amy Cuddy heeft onderzocht dat, wanneer je drie minuten lang een powerpose aanneemt, je zelfvertrouwen groeit. Wil je dit powergevoel versterken, luister dan tegelijkertijd naar een nummer dat jou aanzet tot actie. Zo’n liedje waar je kippenvel van krijgt. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld altijd Eye of the Tiger.

  1. Wees in het nu

Vlak voor je presentatie ben je vaak nerveus omdat je bezig bent met wat er in de toekomst gaat gebeuren, doemscenario’s vaak ook nog: “Kom ik wel uit mijn woorden? Vinden mensen mij wel leuk?” Mijn tip: blijf in het nu. Het heeft geen zin om je druk te maken over iets dat nog moet gaan gebeuren. Je staat nog helemaal niet op het podium. Dingen zijn ons hoofd vaak veel erger dan in de praktijk.

Management Support_zelfverzekerd presenteren_Je Beste Indruk